W klasyfikacji zawodów i specjalności zawód dietetyka jest pod kodem 322001.
Opis
Dietetyk - osoba, która opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych; prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.
Wymagania
do góry
Dietetykiem może zostać osoba, która posiada wykształcenie średnie medyczne w zawodzie dietetyka.
Dodatkowo za dietetyka uznajemy osobę, która:
- ukończyła studia wyższe na kierunku dietetyka zgodnie ze standardami kształcenia określonymi w odrębnych przepisach i uzyskała tytuł licencjata lub magistra na tym kierunku,
lub
- rozpoczęła przed dniem 1 października 2007 r. studia wyższe w specjalności dietetyka, obejmujące co najmniej 1784 godziny kształcenia w zakresie dietetyki i uzyskała tytuł licencjata lub magistra na tym kierunku, lub
- rozpoczęła przed dniem 1 października 2007 r. studia wyższe na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności żywienie człowieka i uzyskała tytuł licencjata lub magistra lub magistra inżyniera na tym kierunku,
lub
- ukończyła szkołę policealną publiczną lub niepubliczną z uprawnieniami szkoły publicznej i uzyskała dyplom dietetyka,
lub
- rozpoczęła przed 1993 r. szkołę policealną i uzyskała dyplom technika technologii żywienia w specjalności dietetyka.
Po 5 latach pracy na stanowisku dietetyka można zostać starszym dietetykiem.
Zadania zawodowe
do góry
Dietetyk uprawniony jest do realizacji zadań określonych poniżej:
- określanie roli składników pokarmowych w organiźmie człowieka;
- określanie wpływu składników nieodżywczych żywności i używek na organizm;
- stosowanie norm zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze;
- określanie zasad doboru produktów spożywczych do planowania jadłospisów dla poszczególnych grup ludności;
- planowanie i ocenianie jadłospisów indywidualnych i dla różnych grup ludności;
- stosowanie prawidłowego żywienia niemowląt, w tym noworodków i wcześniaków, z uwzględnieniem karmienia piersią;
- różnicowanie diet i stosowanie ich w żywieniu chorych;
- uczestniczenie w realizacji leczenia żywieniowego;
- sporządzanie potraw z produktów spożywczych, z wykorzystaniem różnych technik kulinarnych;
- organizowanie produkcji potraw dla dzieci i młodzieży, dorosłych oraz w kuchni niemowlęcej;
- organizowanie ekspedycji potraw z kuchni;
- organizowanie wydawania potraw w oddziałach szpitalnych;
- stosowanie zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych w produkcji posiłków, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania chorobom infekcyjnym i inwazyjnym;
- prowadzenie dokumentacji żywieniowej;
- przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska;
- organizowanie stanowisk pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii;
- prowadzenie edukacji zdrowotnej z zakresu żywienia w zakładach lecznictwa podstawowego i specjalistycznego oraz wśród społeczeństwa;
- korzystanie z wiedzy z zakresu psychologii i pedagogiki w propagowaniu zasad zdrowego żywienia i komunikowaniu się z pacjentami;
- wybieranie wiarygodnych źródeł informacji w celu doskonalenia umiejętności zawodowych;
- udzielanie pierwszej pomocy;
- postępowanie zgodnie z zasadami etyki;
- stosowanie przepisów prawa dotyczących wykonywanych zadań zawodowych;
- stosowanie przepisów prawa dotyczących działalności gospodarczej.